söndag 13 maj 2012

Morotsbröd

Det är svårt att hitta bröd som är både nyttigt och gott. Att baka eget är ett då ett säkert kort. Det här morotsbrödet är försvinnande gott! Receptet har jag snott från "Underbara Clara".

Du behöver

5 dl mjölk

50 g jäst

0,5 dl rapsolja

2-3 stora finrivna morötter

1 tsk salt

2 rejäla matskedar honung

8-10 dl vetemjöl.

1 dl grahamsmjöl

1 dl havregryn

Samt gärna några matskedar hasselnötter, sesamfrön och hela linfrön


Gör så här

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken tilll 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt. Tillsätt sedan så mycket mjöl som degen ”klarar av”, spara dock lite till utbakningen. Arbeta ihop med kraftiga tag. Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter.

Baka ut degen och lägg i en långpanna med papper. Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel. Lår jäsa i ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader. Om du vill kan du pensla brödet med lite saltvatten de sista minuterna så får du en god och krispig skorpa. Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar.

Servera med smör, en god ost och gärna lite apelsinmarelad. Släng resten av bröden i frysen och ta bara fram det antal du tänker äta. Då håller de sig saftiga längre. Bon apetit!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar